Welcome/Guide/nl

From Pirate Party Belgium
< Welcome
Revision as of 13:51, 23 February 2017 by HgO (talk | contribs) (Created page with "** Hij twee andere piraten vindt die hem bijstaan.")
Jump to navigation Jump to search
Other languages:

Kleine survivalgids binnen de belgische piraten.

Deze pagina is onder constructie! Het doel is een globale presentatie te maken,maar onvolledig, van de huidige werking van de piraten, om nieuwkomers op weg te helpen. Alle hulp is welkom, dus kruip in uw pen. Maar om te beginnen: laat ons discuteren : het is in het tabblad "discussie" dat het gebeurt.

Het ding

Clouds.jpg


Een zwerm: zo zouden wij de Belgische piratengroep kunnen beschrijven. Met vage en beweeglijke vormen, de seizoenen volgend, de luchtdruk … Zij heeft nog niet het doel en de doeltreffendheid van de zwerm bijen, maar het is al wel een andere entiteit in het luchtruim met een bepaalde structuur en een bestaanswijze. Het zijn deze structurele en functionele eigenschappen die hierna worden toegelicht.

De structuur

De structuur van de piraten is niet gecentraliseerd. De centralisatie veronderstelt de invoering van een hiërarchie, waar de piraten hoogst allergisch voor zijn. De structuur is evenmin decentraal, omdat decentralisatie eveneens de aanwezigheid van een hiërarchie (hoewel vertraagd) veronderstelt. Het is een structuur die zich wil verspreiden. Deze verspreiding is ondersteund door een perfecte gelijkwaardigheid van alle entiteiten, die autonoom blijven en vrij zijn zich te organiseren zonder enige richtlijn "van bovenaf". De werking is niet van boven naar onder of zelfs niet van onder naar boven, maar in de horizontaliteit (NB : hier om meer te weten over de theoretische structuur).

De structuur van de piraten is omschreven in de statuten. Herhaaldelijk gestemd en gewijzigd tijdens algemene vergaderingen. Ze zijn echter verouderd en weinig gevolgd. De opstelling ervan is geen sinecure en in werkelijkheid worden ze door de piraten genegeerd.

De entiteiten

Vandaag verzamelen de piraten zich voornamelijk onder de vorm van bemanningen. Een piraat "bestaat" als individu binnen en als lid van een crew. Andere entiteiten spelen eveneens een rol: de penningmeesters, de squads, en de andere piratenpartijen.

De piraten

De piraten vormen een heterogene bevolking die worstelt met verschillende talen en verschillende politieke gevoeligheden. In de praktijk blijkt dat als de piraten uit het Noorden en het zuiden samenkomen ze vooral Engels spreken- oneindig instrument om mee te debatteren.. De piraten neigen naar links, soms naar rechts, of vooral geen van beide “omdat dit gewoon geen zin heeft” . Somige piraten zijn anarchisten (en somigen weten het niet...). In een grote groep werpt een "leider" en een "stemming" aldus bijna altijd een algemene verontwaardiging op. Bovendien zijn de piraten experts in het bekritiseren. (zie do-it-o-cracy beneden)

Een piraat is een piraat omdat hij handelt als zodanig. Het is niet noodzakelijk, noch voldoende om een lidkaart te hebben Het is wel mogelijk een bijdrage te betalen, om de rekeningen te betalen : servers, huur van zalen voor AG, … De bijdrage is jaarlijks en vrijblijvend. Zij geeft het recht op de AG te stemmen. De bewegingen op de rekening zijn - doorgaans - afgebeeld op een transparante manier (met anonimiteit).

Bemanningen, of crews

Crews zijn plaatselijke groepen van piraten die elkaar ontmoeten om ideeën uit te wisselen en om dingen samen te doen. Een crew heeft vaak (maar niet altijd) een kapitein (woordvoerder (woordvoerster) of leider) en één navigator (secretaris) maar ieder kan zich organiseren zoals het hem bevalt (hier nieuwe vertaling nodig). Om de transparantie en het delen van de kennis te onderhouden dient ieder bemanningslid on-line de data van de vergaderingen en de verslagen van haar activiteiten openbaar te maken.

Een crew wordt a priori gevormd door ten minste 3 piraten (zie regel van 3 piraten hieronder). In de praktijk heeft zij vaak een maximum van ongeveer vijftien piraten. Boven dit cijfer gaan de communicatieproblemen ervoor zorgen dat de groep zich automatisch opsplitst. Het cijfer 7 is een magisch getal. De crews hebben zich met dit cijfer als de meest actieve entiteit bewezen. waarschijnlijk omdat de geografische nabijheid de interacties versterkt en intensiveert. (éen zin te vertalen)

Squads of projecten

Squads zijn de natuurlijke verwording van de ideeën. Het zijn werkgroepen die een duidelijk objectief hebben. Een squad vormt zich wanneer verschillende piraten besluiten samen te werken. Zoals crews moeten squads hun verslagen online brengen. Om de representiviteit van hun akties te verzekeren, bestaan squads bij voorkeur uit piraten van verschillende crews.

De schatbewaarder

Tijdens een AG, geven de piraten hun vertrouwen aan sommige piraten die de toegang hebben tot de rekening van de partij. Zij hebben de opdracht facturen te betalen en de lijst van de leden te beheren. Een zeer ondankbare taak, uiteraard …

De PPI en PPEU

De Internationale piratenpartij en de Europese piratenpartij zijn, zoals hun naam aangeeft, groeperingen van piratenpartijen van de andere landen, ieder land heeft haar delegatie, waaronder de Belgische piraten. Onze vertegenwoordigers zijn … degenen die opvolgen wat er gebeurt (zie Do-it-o-cracy?).

De Ontmoetingen

De voornaamste bijeenkomsten tussen de piraten op het ogenblik:

Beers

Periodieke informele vergaderingen georganiseerd door de crew, waarbij piraten en geinteresseerden samen een glas drinken (en niet noodzakelijkerwijs een pint!) om de wereld te veranderen. Het is de voornaamste toegangspoort voor piraten,waarlangs men een kijkje kan nemen, vervolgens beslissen om te blijven of integendeel de groep te verlaten.

De werkvergaderingen van de crew

Formele vergaderingen met agenda en verslag. De bijeenkomst wordt vaak vaak geleid door de kapitein en het verslag wordt gemaakt door de navigator, maar dat is niet altijd zo. Deze bijeenkomsten zijn vaak wekelijks, maar kunnen vaker plaatsvinden (tijdens de verkiezingen wordt het heter!).

Labs

Maandelijkse werkvergaderingen (momenteel de laatste zaterdag van de maand) open voor alle piraten van het land. Labs zijn de "Spaanse herbergen” (iedereen brengt mee wat hij er wou aantreffen) van de projecten voortgekomen uit een wens voor zelfbestuur naar aanleiding van het verval van het coreteam en een strop – voor zover we weten. Ze geven elke piraat de kans om projecten voor te stellen, de reactie van de andere piraten in te schatten en een squad te lanceren om de dingen uit te werken. De plek van empowerment, dus ! Indirect zorgen die bijeenkomsten ervoor dat de crews elkaar geregeld ontmoeten en mekaar dus niet uit het oog verliezen. Daar sommige projecten nood hebben aan de goedkeuring van alle piraten zijn labs ook de plek van het design en oorsprong van algemene vergaderingen.

Algemene vergaderingen

(AG, GA, AV) : AG is de soevereine entiteit van de piraten. Alleen AG’s kunnen officiële besluiten nemen, in het bijzonder wanneer het gaat over nieuwe uitgaven. De besluitvorming volgens de statuten, is genomen met meerderheid van stemmen.Omdat de stemming verliezers genereert,zijn meerdere piraten voorstander van andere mogelijkheden, waaronder in het bijzonder de consensus waar sommigen dan weer zeer fel tegen gekant zijn. De discussie is dus altijd open en de experimenten altijd uitvoerbaar. Een minimum van één AG per jaar is vereist en meestal 2 tot 3 AG, met rotatie van de plaats.Een AG duurt doorgaans één dag en de maaltijd wordt verzorgd zoals in de “Spaanse herberg” voor degenen die iets willen meebrengen (of via een snack in de stad voor de anderen) AG’s kunnen vermoeiend zijn, dus neem iets mee om te knabbelen.

Tools Pirates

Enkele regels: vooral

  • Heb vertrouwen: piraten proberen te veronderstellen dat eenieder eerlijk is en goede redenen heeft voor wat hij doet. De piraten moeten elkaar vertrouwen gunnen. Het is niet makkelijk, maar het is essentieel en dat raak je gewend (jawel, echt!!).
  • De 3 piratenregel: Dit is de gulden regel: eender welk initiatief kan gelanceerd worden door eender welke piraat,op voorwaarde dat:
    • Hij twee andere piraten vindt die hem bijstaan.
    • que ce n’est pas illégal,
    • ne porte pas atteinte à l’image du parti,
    • et ne prélève pas d’argent dans les caisses (mais on peut en faire la demande !).

Cette règle a pour but de favoriser la prise d’initiative et l’autonomie, et se base sur la confiance mutuelle. Un de ses corollaires est que tout un chacun peut fonder une crew ! Un autre corollaire essentiel à assimiler est « fais toi-même ce que tu veux qui soit au lieu de râler » (en respectant les règles ci-dessus, et en informant de ce qu’on fait et comment !).

Les outils en ligne

  • Vitrine. La vitrine du parti est notre site web. Il est alimenté par des billets personnels, et comme il doit être en plusieurs langues, le travail de traduction est constant. Pour la communication en interne, c’est plutôt ailleurs que ça se passe :
  • Documentation. Expliquer qui fait quoi, comment, quand, est essentiel au fonctionnement d’une structure horizontale. Notre plateforme de base pour annoncer et archiver ce que les crews, squads et AG font est un wiki. Travailler sur un wiki est très simple... dès qu’on arrête de supposer que ça ne l’est pas. Et si on n’ose pas se jeter à l’eau, il y a toujours des maîtres nageurs pas loin, il suffit de crier.
  • Elaboration. Rédiger un texte en ligne, accessible à tous et modifiable en temps réel en même temps : c’est le pad (épatant!). On s’identifie par une couleur de texte, on écrit tous ensemble, on papote dans la fenêtre de chat... et quand le travail est fini on exporte vers le wiki ou tout autre format plus stable.
  • Discussion. Proposer des idées et en débattre, c’est ce qui se fait dans les labs et les AG, mais aussi entre deux, en ligne, sur loomio.
  • Réunion informelle en ligne. Il existe un groupe Facebook fermé : Belgian Pirates United. Ici, on poste et partage un peu ce qu'on veut. Il n'y aucune restriction, et le groupe n'est pas modéré. Souvent, des articles intéressants sont partagés, des questions sont posées, et des remarques ou rappels sont donnés, ainsi que des sondages occasionnels, etc. Mais quelques fois, le groupe est aussi utilisé pour exprimer des frustrations, ce qui, malheureusement, peut produire un effet boule de neige d'incompréhensions et de frustrations supplémentaires. Dans ces moments-là, mieux vaut laisser décanter un message au moins une heure avant de le poster (ce qui est valable partout, d'ailleurs). Pour beaucoup, ce groupe est le premier point de contact avec les pirates. Il est donc important de comprendre que les pirates sont beaucoup plus que ce groupe (certains ne possèdent même pas de compte Facebook, et ne font donc pas partie de ce groupe). Facebook n'est tout simplement pas le bon outil pour vraiment faire avancer les choses, et c'est d'ailleurs pourquoi nous avons mis en place d'autres outils, tels que loomio, les pirate labs et les escouades.

Vous avez un autre outil à proposer ? Petit conseil : parlez-en d’abord autour de vous. (l’outillonite aigüe a fait des ravages ces dernières années), et préférez les outils open source.

Les signes de mains

Les signes de mains utilisés par Occupy et Indignados se sont creusé un petit trou ici. Ils permettent de s’exprimer (demander la parole, marquer son accord ou désaccord, demander un droit de réponse, ...) sans interrompre la personne ayant la parole.

Proverbes chinois pirates

  • Tourne ton message 7 fois dans ta tête avant de le poster.
  • On ne prend pas la parole, on la reçoit.
  • Quand tu vois une action qui ne te plaît pas, réagit par une action qui te plaît.

Petit Lexique

  • Démocratie liquide : La démocratie liquide est une forme de prise de décision très en vogue chez les pirates, portée au-devant de la scène par les pirates allemands et leur outil, liquidfeedback. Elle a ses fans et ses détracteurs par ici. Des fans car elle permettrait de concrétiser une démocratie directe via l’Internet (avec délégation libre de sa voix), des détracteurs car elle ne susciterait pas le débat.
  • UBI : Ce sont les initiales du revenu de base universel, en anglais. Le graal pour les pirates qui travaillent à temps plein et manquent cruellement de temps et d’énergie pour se consacrer à la vie sociale et politique...
  • Falkvinge : Rick est un des fondateurs du parti pirate en Suède, aujourd’hui évangéliste. Ses saintes écritures sont son blog, son « gouvernail des pirates » et son livre « Swarmwise ».
  • MEP : Membre du parlement européen. Les pirates ont compté Christian Engstrom et Amelia Andersdotter à la législature précédente, et maintenant Julia Reda.
  • Coreteam : Feu l’organe de coordination du parti pirate belge. Chercher à coordonner les pirates est une tâche ingrate et extrêmement risquée. A l’heure actuelle, le pilote automatique est assuré par les trésoriers et les Pirates Labs.