Press Squad/Articles/nl

From Pirate Party Belgium
Jump to: navigation, search

2021

15 Januari : Een vaccin tegen verkiezingskoorts

doorbraak.be 
De federale regering wil de burgers nauwer betrekken bij de politiek door te experimenteren met nieuwe vormen van participatie zoals ‘burgerkabinetten of gemengde panels in de schoot van de Kamer waar zowel parlementsleden als door loting geselecteerde burgers deel van uitmaken’. Bovendien wil men gelote burgers mee laten nadenken over een hervorming van onze staatsstructuur in gemengde panels, samen met experten, besturen en middenveldorganisaties.

5 Januari : Nieuwe vormen van participatie: is het een goed idee om naar burgers te luisteren?

knack.be 
'We hebben niet meer particratie nodig, maar minder', schrijft Lander Meeusen van de Piratenpartij in een pleidooi voor gelote burgerassemblees.

2020

29 December : Is het een goed idee om naar burgers te luisteren?

apache.be 
De federale regering wil de burgers nauwer betrekken bij de politiek. Het regeerakkoord heeft het over ‘burgerkabinetten of gemengde panels in de schoot van de Kamer waar zowel parlementsleden als door loting geselecteerde burgers deel van uitmaken’. Er gaan bovendien stemmen op om een gelote burgerassemblee te laten nadenken over een hervorming van onze staatsstructuur. Een goed idee?

22 November : Laten we deze crisis als beslissend keerpunt gebruiken om werk te maken van een basisinkomen

Knack.be 
We mogen niet toelaten dat ons collectief leed tijdens deze pandemie voor niets is geweest', schrijft Lander Meeusen. 'Dit is de uitgelezen kans om een experiment te organiseren met mensen die sowieso op een uitkering terugvallen.

22 april : Cultuurminnaar Ben De Cat uit Roeselare overleden

KW.be 
Hij kwam in 2012 ook op zijn eentje op bij de verkiezingen met de Piratenpartij, in 2018 stond hij op de lijst bij Groen.

2019

8 november : Big data: de nieuwe goudkoorts - Geef de burger opties

Doorbraak 
Om af te ronden, een oproep aan onze volksvertegenwoordigers: Zorg dat databedrijven (zowel in binnen- als buitenland) ons de optie geven om niet mee te doen. Verplicht databedrijven redelijke compensaties te geven voor het gebruik van onze data. Waak erover dat mensen die weigeren mee te doen, niet worden achtergesteld tegenover klanten die wel instemmen. Maak samen met burgers werk van een wetgevend kader over onze digitale persoonlijke informatie (alle digitale informatie die door het individu wordt geproduceerd). Geef ons de middelen om onze eigen data zelf te controleren.

9 juni : Niet stemmen is een positief signaal - (maar u weet het misschien niet)

Doorbraak 
Als op deze manier kleine burgerbewegingen de kans krijgen om in de wetgevende of uitvoerende macht in te breken, evolueren we naar een politiek waarbij luisteren naar de burger structureel en onvermijdelijk wordt. Het pleidooi voor een burgerdemocratie is een pleidooi tegen verzuring en conflict. Pas wanneer we allemaal kunnen mee spreken en participeren zal de frustratie in onze samenleving milder worden. En zo komen we een stapje dichter bij de ideale wereld!

23 mei : ‘Het huidige politieke systeem zorgt voor verzuring en polarisering’

StampMedia 
Piraat Lander Meeussen (33) is derde kandidaat op de Vlaamse lijst voor Antwerpen. Omdat hij zich in geen enkele conventionele politieke partij kon vinden, sloot hij zich vorig jaar aan bij de Piratenpartij. Daarmee streeft hij conflictvrije, constructieve politiek na, die volgens de partij alleen kan tot stand komen door de particratie achter ons te laten.

22 mei : De partijen waar je nauwelijks over hoort – Deel 1: De Piratenpartij | StampMedia

StampMedia 
‘Burgerlijke participatie, overheidstransparantie, privacy op het internet, vrijheid van informatie, vrijheid van gemeenschapsgoederen, en een universeel basisinkomen’: zo somt Lander Meeusen het ethos van de Piratenpartij op.

6 mei : Piratenpartij geeft verkiezingsruimte weg

focus-wtv 
De Piratenpartij zal in onze provincie geen verkiezingsaffiches ophangen aan de voorziene panelen. De partij wil die ruimte beschikbaar stellen aan mensen, verenigingen en burgerinitiatieven die denken dat zij er iets zinvols mee kunnen doen.

21 maart : Piratenpartij ook in West-Vlaanderen

focus-wtv 
Bij de komende verkiezingen zal je in West-Vlaanderen voor het Vlaams parlement ook kunnen stemmen op de Piratenpartij. Bij de gemeenteraadsverkiezingen kwam de partij niet op.

2018

20 augustus : Volt en Piratenpartij samen naar de kiezer

Het Laatste Nieuws 
De nieuwe progressieve partij Volt trekt op 14 oktober samen met de Piratenpartij naar de Antwerpse kiezer. Dat doen ze onder de naam ‘Paars’, genoemd naar de gemeenschappelijke kleur van de partijen.

17 augustus : Nieuwe progressieve partij Volt komt op voor gemeenteraadsve... (Antwerpen)

Gazet Van Antwerpen 
De Piratenpartij en de nieuwe progressieve partij Volt zullen in Antwerpen samen opkomen voor de gemeenteraadsverkiezingen. Dat onder de naam Paars.

12 juni : Groen hoopt op minstens een extra zetel

Het Nieuwsblad 
Op de lijst staan nog enkele andere opvallende namen. Ben De Cat (56) kwam zes jaar geleden nog op met de Piratenpartij.

9 juni : ‘Gentse Burgers’ wil man en vrouw uit elke wijk op lijst

Het Laatste Nieuws 
Het staat nu vast dat in Gent een burgerpartij naar de verkiezingen trekt in oktober. ‘Gentse Burgers’ verzamelt de initiatiefnemers van de Facebookgroepen GVD en Gent Wake Up, en ook de vroegere Piratenpartij.

9 juni : Van Piratenpartij naar Groen

Knack/KW 
De 56-jarige Ben De Cat bekleedt de elfde plaats op de lijst van Groen. Ben is niet aan zijn proefstuk toe want bij is de vorige verkiezingen kwam hij op voor de Piratenpartij

2017

2 november : Burgerbewegingen: ‘Wie verkiezingen wint, moet er rekening mee houden’

Apache 
De mensen achter Gent Gestropt zeggen bewust anoniem te blijven, Masala Gent is dan weer een interculturele beweging rond Bilal Abbas en Stadsgreep tot slot telt ex-piraten onder haar leden. [...] Naast Sarah Van Liefferinge, voormalig lid van de Piratenpartij, is Jeroen Vereecke, organisator van Boomtown op de Gentse Feesten, één van de gezichten achter Stadsgreep.

2014

22 mei : De partijen waar u nergens iets over leest (3): De Piratenpartij

Knack 
De Piratenpartij is een Zweedse uitvinding. Ontstaan uit een golf van burgeractivisme die opkwam na de meest recente financiële crisis. Zij hebben een grondige afkeer van de particratie en dulden binnen hun partij ook geen hiërarchisch onderscheid. Hun partijmedewerkers worden steevast crewleden genoemd en de partijvoorzitter is meer een woordvoerder. Sarah Van Liefferinge is woordvoerster van de Belgische tak van de partij.
Geïnterviewde : Sarah VL