Omgaan met de media

From Pirate Party Belgium
Jump to: navigation, search
This page is a translated version of the page Faire face aux médias and the translation is 100% complete.

Other languages:
English • ‎Nederlands • ‎français


Er zijn drie soorten media:

  1. Geschreven media (zoals het web)
  2. Audio-media
  3. Video-media

De RTBF, enige nationale franstalige openbare media. Het pdf-document dat de agenda 2011 van de RTBF toont

Hoe een micro vasthouden?

Domme vraag? Niet echt als je ziet hoe slecht vele politici, sportlui,en zelfs journalisten hun micro vasthouden. Een micro kan verschillende richtingen van geluidsopname bezitten (monogericht,bi, etc.). Laat ons vertrekken van de basisfunctie via een denkbeeldige rechte lijn die vertrekt van de top van de micro. Hij moet dus eenvoudigweg naar de mond gericht worden.De micro richt zich naar een "ampan" van de mond, d.w.z. op handafstand (zie illustratie), om lage labialen te vermijden (de klanken P en B) die slecht opgenomen worden. Vergeet niet te antwoorden met de micro en beweeg dus niet uw handen in alle richtingen.Een bedrade micro registreert mogelijk ook interferenties die met de draad te maken hebben. Om deze te vermijden (enkel bij opname),volstaat het een ring rond de hand te maken met de draad. Laatste opmerking: Een journalist die je de micro geeft is een slechte journalist.Hij (of de klankverantwoordelijke) is normaal verantwoordelijk voor de plaatsing en de houding van het audiomateriaal (behalve plastron-micro of "dit fusil") wearable-phone-concept.jpg (afstand ampan)

Vraag om een interview

In het algemeen,heeft een interview nooit direkt plaats en een voorbereiding is altijd mogelijk voor men de vragen van de journalist gaat beantwoorden, behalve reportages tijdens evenementen (persconferentie, manifestatie...) Zelfs voor de radio, of via een telefoonopname, kan je vragen om later terug contact op te nemen met het doel gegevens te verzamelen en zich voor te bereiden.Dat geldt ook voor teksten of radio.Vooral op de gewone manier is de televisiejournalistiek dol op dit soort uitschuivers van getuigen. Daar de verwerking van het interview gewoonlijk a posteriori gebeurt, aarzel niet om je te herpakken, om je antwoord te herbeginnen ter verheldering (dit werkt ook op radio in geval van een opname) of om bij een onduidelijke vraag meer informatie te vragen.

Welke houding aannemen?

Bij een gefilmde tussenkomst, is het uitgezonden beeld minstens even belangrijk als de uiteenzetting. Vermijd het kruisen van de armen of zet uw handen niet op de mouwen, teken van defensieve houding. Blijf rechtop , kijk uw ondervrager in de ogen of in de buurt daarvan (om uw blik niet van links naar rechts te doen dwalen). Om recht te blijven, volstaat het de rand van een zetel vast te houden om ervoor te zorgen dat u niet afdwaalt. Aarzel niet uw interviewer na te doen. Als hij de vingers op de tafel legt of zich ontspant. Houd uw handen boven de tafel, Maak gebaren zonder in de italiaanse karikatuur te vervallen, om uw voorstellen visueel kracht bij te zetten (zonder in de andere richting te overdrijven).

Drank

Algemene opmerking, drink niet als het niet uw beurt is. als men u alcohol opdient, laat het niet zien en drink niet in het zicht van de camera of het fotoapparaat.Papa is er niet meer, dus je hoeft hem ook niet meer na te doen. Hetzelfde geldt voor tabak of elke andere drug (zelfs chocolade).

Document in makelij, vragen, suggesties? Schrijf het hiet voor een antwoord!

Text ingeleid door Cédric Dautinger