Auteursrecht

From Pirate Party Belgium
Jump to: navigation, search
This page is a translated version of the page Copyright and the translation is 100% complete.

Other languages:
English • ‎Nederlands • ‎français
Copyright Toicon-icon-avocado-read.svg
Copyleft.svg
See also Free Software
Toicon-icon-avocado-format.svg


Waarden

De Piratencodex

Piraten delen kennis. Informatie, onderwijs, kennis en wetenschappelijke bevindingen behoren tot ons gedeelde culturele erfgoed en moeten toegankelijk zijn voor iedereen. Piraten ondersteunen een open deelcultuur en vrije software, en een hervorming van het auteursrecht. Anderzijds respecteren ze ook het werk van de makers, en zijn ze zich bewust van de obstakels die deze in het huidige systeem ondervinden.

Kernwaarden van de Piratenpartij

De deelcultuur

De Piraten zien hoe het internet ondermeer is uitgegroeid tot een platform om snel en goedkoop spullen te delen. Dit delen gebeurt zowel in de reële wereld (gereedschap, auto’s, slaapplek, …) als in de digitale wereld (video- en audiofragmenten, …).

De opkomende circulaire deeleconomie biedt mogelijkheden om afval te vermijden, te consuminderen en onze ecologische voetafdruk te verkleinen. Ook in fablabs, makerspaces, plukboerderijen en tal van communities bouwt men alternatieven voor of hacks van het wereldwijde consumentisme.

De toegang tot kennis, technologie en cultuur is een fundamenteel burgerrecht. De huidige wetgeving omtrent intellectueel eigendom, auteurs- en patentrecht blokkeert echter deze toegang. De Piraten aanvaarden niet dat grote organisaties het auteurs- en patentrecht misbruiken om hun eigen positie te vrijwaren en winst te maken op kosten van de gemeenschap. Het is in het belang van de gemeenschap om verder te kunnen bouwen op de eerdere verwezenlijkingen in technologie, wetenschap en kunst.

De Piraten erkennen het belang van intellectuele eigendom voor auteurs, artiesten, wetenschappers of uitvinders: het werk en de creativiteit die zij leveren moeten erkend en vergoed worden. De Piraten ijveren voor een inperking van de huidige copyright-termijn (70 jaar na de dood van de artiest), in overleg met verschillende vertegenwoordigers uit creatieve sector. Bovendien schuiven de Piraten het basisinkomen naar voor als mogelijk en te onderzoeken alternatief voor het ontransparante kunstenaarsstatuut.

Uitgaves door de Piratenpartij


Évènements Noun project - Calendar.svg

Event Date Venue
Toicon-icon-avocado-schedule.svg #StopACTA2 Brussels - Say NO to Internet Censorship! Sat 23 March 2019, 5:00pm Place de la Monnaie
1000 Brussels
Toicon-icon-avocado-schedule.svg Better Regulation for Copyright: Academics & Policy Makers Wed 6 September 2017, 3:00pm European Parliament – Rue Wiertz 60
1000 Brussels

Add a new event
Export for iCalendar


Documentatie

Book Noun project 7656.svg