Crew Leuven/Meeting/30 11 2011

From Pirate Party Belgium
< Crew Leuven‎ | Meeting
Revision as of 21:57, 10 February 2017 by Franky (talk | contribs) (add categories meeting and meeting without sidebar)
Jump to navigation Jump to search

Dit is een samenvatting van de onderwerpen waarover is gesproken tijdens de eerste drie Pirate Beers van de Leuvense Crew. Dit waren informele bijeenkomsten zonder een aangestelde navigator of kapitein.

Dit verslag is opgemaakt door David, die het haat om in de derde persoon over zichzelf te spreken :-)

Aanwezigen

Aanwezig op één of meer meetings: Dimitri, Toon, Sarah en David (allevier geïnteresseerd om in meer of mindere mate mee te werken aan de uitbouw van de Piratenpartij in het Leuvense).

Besproken onderwerpen

Wanneer we nieuwe leden mochten verwelkomen, was er telkens een korte uitleg over de ideeën en geschiedenis van de Piratenpartij, en een uitleg van de lokale werking (het "Crews document").

De eerste Pirate Beers vonden plaats in café Den Brosser, maar omwille van praktische redenen, en ook het ridicuul aantal veiligheidscamera's in dit café, zochten we een andere lokatie. Sarah kwam met het voorstel om De Blauwe Schuit te kiezen, dus dit is nu onze stek.

Indien mogelijk zouden we willen opkomen met een lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen in 2012. David heeft wat opzoekingswerk gedaan i.v.m. de relevante wetgeving, een samenvatting en een lijst met links naar alle bronnen is gepost in deze forumthread.

Onderwerpen waarrond we kunnen werken (en ev. campagne voeren) in het Leuvense:

  • Het veiligheidsbeleid, met de politie die overal aanwezig is, ondanks het feit dat Leuven geen onveilige stad is of was.
  • Gerelateerd: de alomtegenwoordige camera's.

David stelde voor om een project op te starten om de locatie van alle openbare veiligheidscamera's in kaart te brengen. Dimitri suggereerde het gebruik van OpenStreetMap, dat (voor steden in andere landen) hiervoor al gebruikt wordt. Door deze tool te gebruiken kan iedereen die wil hieraan meewerken (crowdsourcing). We zouden een mash-up kunnen maken onder een subdomein van de PPBe-website (bv. http://cameras.pirateparty.be), wat de actie duidelijk zou koppelen aan de Belgische Piratenpatij, en ook Piraten uit andere steden de kans zou geven camera's in hun stad te mappen.

Er werd gediscussieerd over de versnippering van linkse en alternatieve partijen. Zou samenwerken niet beter zijn om één front te vormen? Maar de conclusie was dat voor ons één van de prioriteiten de naambekendheid van de Piratenpartij moet zijn. Ook het feit dat de Piratenpartij niet links op rechts is moeten we uitdragen. Dus acties doen onder eigen naam, en bij verkiezingen opkomen met onze eigen lijst.

Gerelateerd hiermee vertelde David over zijn gesprekken met Fred Guldentops, die hij heeft ontmoet via Occupy Leuven. Fred is vakbondsmilitant en stond in het verleden bij federale verkiezingen al op de lijst van de partij CAP. Ook was hij medeorganisator van het burgerinitiatief rond de naamsverandering van het Fochplein (spreekrecht tijdens de gemeenteraad). Fred stelde voor om te spreken over het opkomen met een gemeenschappelijke lijst bij de gemeenteraadsverkiezingen. Onze conclusies zijn dezelfde als bij het voorgaande punt, als de Piratenpartij in Leuven opkomt bij de gemeenteraadsverkiezingen zal dit zijn onder eigen naam.

Dimitri vertelde over privacy bij het gebruik van sociale netwerken (Facebook, Google+, Twitter) en email. Wat betreft sociale netwerken zijn er alternatieven zoals Diaspora en Identi.ca. De service Riseup biedt email en mailinglists aan voor mensen die bezig zijn met activisme, maar het probleem is deze link met activisme, dit is niet bedoeld voor algemeen gebruik. Dimitri stelde voor om zelf emailadressen aan te bieden tegen een kleine betaling, waarbij het geld van alle deelnemers samen kan gebruikt worden om een webhosting account aan te maken bij Greenhost: https://greenhost.nl/.

Dimitri had het ook over de search engine bubble en tracking bij het gebruik van search engines zoals Google. Een alternatief om dit te vermijden is DuckDuckGo. Meer info: http://dontbubble.us/ en http://donttrack.us/.

Een medewerker van Radio Scorpio heeft Dimitri gecontacteerd via Diaspora. Ze zouden graag een (kort?) interview doen, maar verkiezen dat dit gebeurt bij een "event," quote: "wanneer doen jullie nog eens iets? (al is het een cafébijeenkomst of (inter)nationaal event)" Het interview zou passen binnen het programma Scoops (nieuws) of Spoetnik (lifestyle), dit moet nog door hun beslist worden.